dimarts, 16 de maig de 2017

Els periodistes estrenen la nova etapa històrica de la Casa de la Premsa
Foto: Joan Puig


El passat 6 de maig es va fer a la Casa de la Premsa el primer acte públic de la nova fase d’aquest edifici com a equipament del barri del Poble Sec. L’edifici encara s’ha de rehabilitar, però disposa d’una sala ja en condicions per acollir actes amb una quarantena d’assistents. Diverses organitzacions de periodistes van fer-hi una jornada reivindicativa del dia del Treball i el de la Llibertat d’Informació sota el lema “Periodistes, ni al dictat ni mal pagats”.
Va ser un acte també de retrobament històric de la professió. 86 anys abans, l’Ajuntament de la ciutat va incomplir el compromís de cedir aquest edifici a la professió periodística i el va dedicar a allotjar les oficines administratives de desmuntatge de l’exposició de 1929. Els professionals, a través de les organitzacions de l’època, van protestar amb un comunicat que van adreçar a l’Ajuntament l’1 de març de 1931, però no va servir de res. Tampoc va canviar la situació el fet que poques setmanes més tard s’escollís un Ajuntament de majoria republicana i que comencés l’aventura històrica de la II República espanyola.
A l’acte del 6 de maig també hi van assistir veïns del barri, membres d’entitats que formen part de la comissió de la Casa de la Premsa. Va ser una primera ocasió de contacte del col·lectiu professional periodístic amb els veïns del barri, amb els quals s’han proposat de treballar plegats. Un dels dirigents veïnals assistents, Carles Burgès, comentava la bona impressió que li havia causat la jornada per la clara voluntat de servei públic que es desprenia de les intervencions dels periodistes.
La celebració de l’acte de forma tan exitosa va suggerir als membres de la comissió la celebració d’altres esdeveniments en el futur immediat, sense haver d’esperar a la rehabilitació de l’edifici. Així, s’ha valorat la possibilitat de fer-hi una fira de cooperatives del barri o una mostra dels artistes que treballen al Poble Sec.
Aquesta dinàmica d’activitats serà paral·lela al procés participatiu que l’Ajuntament organitza per decidir els usos de la Casa de la Premsa, la remodelació de la biblioteca Francesc Boix, la reorganització de les activitats dels centres cívics del Sortidor i Albareda i el futur equipament de la Satalia. El procés participatiu es troba ara en fase de reunions tècniques i s’espera que en les properes setmanes es reprengui l’activitat pública.    

Gil Toll, coordinador de les organitzacions de periodistes a la comissió de la Casa de la Premsa

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada